Waarom gevelonderhoud belangrijk is

Poreuze of versleten voegen kunnen vervelende problemen opleveren.

U staat er vast niet elke dag bij stil, maar ook de gevel van uw woning heeft onderhoud nodig. Voegwerk kan onder normale omstandigheden best enkele tientallen jaren meegaan, maar het heeft wel te lijden van weer en wind. Tijdig reinigen en waar nodig repareren is essentieel als u lang van uw woning wilt blijven genieten.

Gevaren van slecht voegwerk

Beschadigde voegen zijn niet bevorderlijk voor de degelijkheid van de constructie van een woning. Bovendien kunnen ze een bedreiging vormen voor de waterdichtheid. Daardoor kunnen er binnen problemen ontstaan, zoals vochtdoorslag en schimmelvorming. Bij vorst kan bevriezend water ook nog extra schade veroorzaken.

Wat kunt u doen?

Het is belangrijk om uw voegwerk regelmatig te controleren, bijvoorbeeld voor elke zomer en winter. Ontbreken er stukken voeg? Zijn de voegen nog hard en zitten ze goed vast? Zit er mos op het metselwerk? Zijn de ventilatieopeningen in de gevel niet verstopt geraakt?

Controleer ook uw schoorsteen

Het voegwerk van de schoorsteen heeft het extra zwaar te verduren, boven op het dak en met sterk wisselende temperaturen. Hier kan beschadigd en poreus voegwerk niet alleen leiden tot lekkage maar ook tot terugslag van rook (en daarmee het risico van koolmonoxidevergiftiging in de woning).

Zelf doen of laten doen?

Gevelvoegen is specialistenwerk. Eenvoudige reinigings- en reparatieklusjes aan de gevel kunt u misschien zelf uitvoeren. Maar is er meer aan de hand, dan kan het verstandig zijn om een erkend professional in te schakelen.