Veel minder auto’s gestolen in 2021, maar onderdelen steeds populairder bij dieven

Verbond van Verzekeraars meldt een opvallende daling van het aantal autodiefstallen.

Volgens cijfers van het Verbond van Verzekeraars zijn er in de eerste elf maanden van 2021 maar liefst 948 personenauto’s minder gestolen dan in dezelfde periode het jaar daarvoor. Tegenover deze daling (met ruim 15 procent!) signaleert het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) de laatste jaren juist een stijging van het aantal diefstallen van specifieke auto-onderdelen.

Waar komt die daling vandaan?

Wat de daling van het aantal autodiefstallen betreft, vermoeden deskundigen dat de coronamaatregelen een rol hebben gespeeld. Zo was de daling opvallend sterk in de periode dat de avondklok van kracht was. Een ander deel van de verklaring kan zijn dat moderne auto’s steeds meer elektronica bevatten die ‘omkatten’ lastig maakt. Daardoor worden deze auto’s voor dieven minder aantrekkelijk.

Wat voor onderdelen worden er gestolen?

Uit onderzoek van het LIV blijkt dat bepaalde onderdelen van auto’s de afgelopen jaren juist op steeds grotere schaal worden gestolen. Vooral spiegels met ingebouwde camera’s, uitlaten met kostbare katalysatoren en sturen met veel technische snufjes zijn gewilde prooien voor autokrakers.

Wat kun je ertegen doen?

Het LIV geeft een aantal tips om diefstal van auto-onderdelen te voorkomen:

  • Sluit je auto goed af en parkeer hem op een goed verlichte plek.
  • Installeer een CCV-goedgekeurd alarmsysteem met hellingshoekdetectie.
  • Zet de katalysator extra vast door er een extra plaat overheen te lassen of te monteren.
  • Graveer het kenteken of het VIN in de katalysator.